Bahan-bahan:
2ekor lobster(di rebus)
50gm butter
Bawang besar di cincang
Daun parsley di cincang
Tarragon di cincang
Epal cuka
300ml bechamel sos
Gratted chaddar chesse
Mustard,garam dan paprika
Bahan2 nak buat bechamel sos:
300ml susu
1biji bwg besar di mayang
1btg carrot di cincang
setgh btg celery di cincang
sehelai daun bay
3biji lada hitam
25gm butter
3sudu tpg gandum
Garam + lada sulah
Cara membuat sos bechamel:
1.masukkan susu cair,bwg,carrot,celery,daun bay dan lada hitam ke dalam periuk.Didihkan perlahan2,kemudian angkat dari api.Tutup dan biarkan selama 23 minit kemudian tapis cecair dan buangkan perencah.
2.Panaskan butter di dalam periuk kecil kemudian kacau tepung hingga masak(1-2 minit).
3.Masukkan susu berperasa tadi,kacau perlahan2 sehingga mendidih dan pekat rasa perasanyer...
Cara membuat Lobster:
1.Lobster di belah 2.Keluarkan isinyer dan cincang kasar2.(pastikan kulitnyer tidak pecah dan rosak.
2.Panaskan butter dan masukkan bwg,parsley,tarragon dan masak perlahan2.masukkan cuka epal dan biarkan mendidih 5 minit.Masukkan bechamel sos dan didihkan hingga agak pekat dan berkrim.
3.Masukkan pula isi lobster dan chesse serta baki butter tadi.Kemudian masukkan perasa mustard,paprika dan garam.
4.Masukkan semula isi lobster ke dlm kulit lobster dan tabur dgn gratted chaddar chesse.Bakar di dalam oven selama beberapa minit dan hidangkan panas2.
Selamat mencuba.Memang sedap.